Mit jelent a Core Web Vitals?

A digitális világban a weboldalak teljesítménye és felhasználói élménye kulcsfontosságú tényezőkké váltak. A Google ennek jegyében vezette be a Core Web Vitals mérőszámokat, amelyek segítenek a weboldalak teljesítményének értékelésében. De mit is jelent pontosan a Core Web Vitals, hogyan lehet ezeket befolyásolni, és miért olyan fontosak ezek az értékek?

A Core Web Vitals három fő mutatót tartalmaz, amelyek a felhasználói élményt mérik:
 
  1. Largest contentful paint (LCP): Ez a mutató azt méri, hogy mennyi idő telik el a weboldal legnagyobb tartalmi elemének betöltéséig. Ideális esetben az LCP-nek 2,5 másodpercen belül kell lennie.
  2. First input delay (FID): Ez a mérőszám azt mutatja meg, hogy mennyi idő telik el attól a pillanattól, hogy a felhasználó először interakcióba lép a weboldallal (pl. egy linkre kattint), amíg a böngésző ténylegesen válaszol erre az interakcióra. Az FID-nek 100 milliszekundum alatt kell lennie.
  3. Cumulative Layout Shift (CLS): Ez a mutató azt méri, hogy a weboldal vizuális elemei mennyire stabilak a betöltődés során. A CLS-értéknek 0,1 alatt kell maradnia.


Hogyan lehet befolyásolni a Core Web Vitals értékeket?

Az alábbiakban részletezzük, hogy milyen technikákkal lehet javítani a Core Web Vitals értékeket.

Largest contentful paint (LCP) javítása
 
  1. Gyorsabb szerver válaszidő: A szerver válaszidejének csökkentése érdekében használjunk gyorsabb hosting szolgáltatást, optimalizáljuk a szerver konfigurációját, és alkalmazzunk gyorsítótárazást.
  2. Erőforrások minimalizálása: Minimalizáljuk a CSS és JavaScript fájlokat, és használjunk tömörítést (például Gzip vagy Brotli).
  3. Képek optimalizálása: Képek tömörítése és megfelelő méretre való igazítása elengedhetetlen. Használjunk modern képformátumokat (pl. WebP) és késleltetett betöltést (lazy loading).
  4. Harmadik fél scriptjeinek minimalizálása: Az oldalon futó harmadik fél scriptjei jelentősen befolyásolhatják az LCP-t. Csökkentsük ezek számát, vagy használjunk aszinkron betöltést.

First input delay (FID) javítása
 
  1. JavaScript optimalizálása: Csökkentsük a JavaScript kód méretét és bonyolultságát. Használjunk code-splitting technikákat, hogy csak a szükséges kód töltődjön be az oldal első megjelenítésekor.
  2. Web worker-ek használata: A hosszú futásidejű JavaScript feladatokat futtassuk külön szálon Web Worker-ek segítségével, hogy ne blokkoljuk a fő szálat.
  3. Aszinkron betöltés: Az aszinkron és késleltetett JavaScript betöltés segít abban, hogy a böngésző hamarabb válaszoljon a felhasználói interakciókra.

Cumulative layout shift (CLS) javítása
 
  1. Méretek meghatározása: Mindig határozzuk meg a képek és videók méreteit, hogy a böngésző helyet tudjon fenntartani nekik a betöltés során.
  2. Betűkészletek betöltése: Használjunk font-display: swap tulajdonságot a webfontok betöltéséhez, hogy a betűkészletek gyorsan jelenjenek meg anélkül, hogy a szöveg elcsúszna.
  3. Animációk és átalakítások: Kerüljük az olyan animációkat és átalakításokat, amelyek elmozdíthatják a tartalmat a betöltés során. Használjunk inkább CSS transform és opacity tulajdonságokat.
 

Miért fontosak a Core Web Vitals értékek?

A Core Web Vitals értékek fontosak több szempontból is:
  1. Felhasználói élmény: A felhasználói élmény javítása közvetlenül hozzájárul a látogatók elégedettségéhez és a weboldal használhatóságához. Gyorsabb és stabilabb weboldalak nagyobb valószínűséggel tartják meg a látogatókat.
  2. SEO: A Google bejelentette, hogy a Core Web Vitals értékek rangsorolási tényezőkké váltak. Azok a weboldalak, amelyek jó Core Web Vitals értékekkel rendelkeznek, előnyt élveznek a keresőmotoros rangsorolásban.
  3. Konverziók és üzleti eredmények: Jobb felhasználói élmény és gyorsabb oldalak javíthatják a konverziós arányokat és az üzleti eredményeket. A lassú oldalak nagyobb valószínűséggel vezetnek magasabb visszafordulási arányokhoz és alacsonyabb konverziókhoz.
 

Hogyan befolyásolja a keresőben való megjelenést?

A Google keresőmotor algoritmusai egyre inkább a felhasználói élményre és a weboldal teljesítményére összpontosítanak. A Core Web Vitals értékek bevezetésével a Google egyértelművé tette, hogy ezek az értékek közvetlen hatással vannak a keresőmotoros rangsorolásra. Az alábbiakban részletezzük, hogyan befolyásolják ezek az értékek a keresőben való megjelenést.

Rangsortényezők

A Core Web Vitals értékek az egyik legfontosabb tényezővé váltak a Google rangsorolási algoritmusában. A Google célja, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújtó weboldalakat helyezze előtérbe a keresési eredmények között. Azok az oldalak, amelyek jó Core Web Vitals értékekkel rendelkeznek, előnyt élvezhetnek a rangsorolásban, míg a gyenge teljesítményű oldalak hátrányba kerülhetnek.

Mobil első indexelés

A mobil-első indexelés azt jelenti, hogy a Google elsősorban a weboldalak mobil verzióját használja az indexelés és rangsorolás során. A mobil eszközökön történő böngészés során a felhasználói élmény különösen fontos, így a Core Web Vitals értékek még nagyobb szerepet játszanak a mobil keresési eredményekben.

Keresési eredmények és funkciók

A Google keresési eredmények oldala (SERP) számos új funkcióval bővült, amelyek a felhasználói élményre összpontosítanak, például a featured snippets, knowledge panels és más interaktív elemek. Azok a weboldalak, amelyek jó Core Web Vitals értékekkel rendelkeznek, nagyobb valószínűséggel jelenhetnek meg ezekben a kiemelt pozíciókban.

Visszafordulási arány és felhasználói elköteleződés

A lassú és instabil weboldalak gyakran vezetnek magas visszafordulási arányhoz, mivel a felhasználók gyorsan elhagyják az oldalt, ha az nem tölti be megfelelően. Ez közvetetten befolyásolhatja a keresőmotoros rangsorolást, mivel a Google figyelembe veszi a felhasználói viselkedési adatokat a rangsorolási algoritmusában.

Eszközök és módszerek a Core Web Vitals méréséhez Számos eszköz áll rendelkezésre a Core Web Vitals méréséhez és optimalizálásához:
 
  1. Google PageSpeed Insights: Ez az eszköz részletes jelentést nyújt a weboldal teljesítményéről, beleértve a Core Web Vitals értékeket is, és javaslatokat ad a javításokra.
  2. Google Search Console: A Search Console-ban található Core Web Vitals jelentés áttekintést nyújt a weboldal teljesítményéről és azonosítja a javításra szoruló oldalakat.
  3. Lighthouse: A Lighthouse egy nyílt forráskódú automatizált eszköz, amely segít a weboldalak teljesítményének, minőségének és felhasználói élményének javításában.
  4. Web Vitals bővítmény: A Web Vitals Chrome bővítmény valós idejű információkat nyújt a Core Web Vitals értékekről böngészés közben.

A fenti cikkünkből jól látható, hogy a megfelelő eszközök és technikák alkalmazásával javíthatók a Core Web Vitals értékek, így biztosítva, hogy a weboldal megfeleljen a modern keresőmotoros és felhasználói elvárásoknak.